Wat is castratie?
Castratie is een handeling die door een dierenarts wordt uitgevoerd om een hond onvruchtbaar te maken, zodat hij of zij zich niet meer kan voortplanten. Castratie wordt meestal uitgevoerd rond de puberteit, tussen de 6 en 12 maanden, zodat het geen invloed heeft op de groei van de pup.
Voor zowel reuen als teven is chirurgische castratie mogelijk. Dit is een chirurgische ingreep waarbij de dierenarts de geslachtsklieren (teelballen bij reuen en eierstokken bij teven) verwijdert, waardoor voortplanting wordt voorkomen. Deze handeling is onomkeerbaar, dus het is raadzaam om er goed over na te denken.
Chemische castratie is ook mogelijk. Bij teven bestaat dit uit het toedienen van een hormonale behandeling, een anticonceptiepil. Bij reuen wordt een anticonceptie-implantaat geplaatst dat de afscheiding van testosteron stopt. Chemische castratie is omkeerbaar en moet worden herhaald om de hond steriel te houden. De kosten van castratie zijn afhankelijk van de gekozen methode.
Waarom een hond castreren?
Er zijn veel voordelen aan castratie. Ten eerste beperkt het gedragsproblemen zoals vechten met andere honden, urinemarkeren en weglopen, vooral bij reuen. Tijdens de loopsheid van teven kunnen reuen worden aangetrokken en van huis weglopen. Castratie maakt een hond over het algemeen rustiger en hechter met zijn baasjes.
Bij teven voorkomt castratie ongewenste nestjes. De leeftijd van de eerste loopsheid varieert afhankelijk van ras en gewicht. Bij kleine rassen kan dit al vanaf 5 maanden zijn, bij grote rassen rond de 2 jaar.
Medisch gezien voorkomt sterilisatie dat honden met erfelijke ziekten deze doorgeven aan hun nakomelingen. Het helpt ook bij het voorkomen van bepaalde hormoonafhankelijke ziekten, zoals teelbaltumoren, borsttumoren of eierstokcysten.
Sterilisatie: wat zijn de nadelen?
Er zijn weinig nadelen aan castratie. Een gecastreerde hond wordt over het algemeen rustiger, wat leidt tot minder fysieke activiteit. Het risico op overgewicht neemt toe, zowel door minder beweging als door een verhoogde eetlust. Na castratie zien baasjes vaak dat hun hond meer eet. Het is daarom belangrijk om uw hond regelmatig te laten bewegen om zijn energieverbruik te verhogen en gewichtstoename te beperken. Uw dierenarts kan u adviseren over hoe u uw hond op een gezond gewicht kunt houden.
In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, voelt een gecastreerde hond geen frustratie over het gebrek aan seksuele activiteit. Een gesteriliseerde reu, die niet wordt beïnvloed door testosteron, voelt niet de behoefte om op zoek te gaan naar een loopse teef, in tegenstelling tot een intacte reu.
Denk goed na voordat u uw hond laat castreren. Chirurgische castratie is onomkeerbaar. Als u wilt dat uw hond nakomelingen krijgt, kunt u kiezen voor tijdelijke chemische castratie.
Voeding voor de gecastreerde hond
Castratie gaat vaak gepaard met minder fysieke activiteit en een verhoogde eetlust. Hierdoor is er een groter risico op overgewicht. Het is daarom raadzaam om de voeding van de gecastreerde hond aan te passen aan brokken die beter aansluiten bij zijn behoeften om een gezond gewicht te behouden.
Brokken voor volwassen honden met specifieke behoeften zijn ontwikkeld om te voldoen aan de specifieke behoeften van gecastreerde honden. Om hun vitaliteit te behouden en tegelijkertijd het risico op gewichtstoename te beperken, is het raadzaam om uw hond voeding te geven met een hoog gehalte aan dierlijke eiwitten, die helpen bij het behoud van spiermassa.
Brokken voor gecastreerde honden worden vaak 'light' genoemd vanwege hun lagere vetgehalte. Ze zijn rijker aan vezels dan gewone brokken en geven uw hond een groter gevoel van verzadiging, waardoor hij minder snel honger heeft. Zo kan uw gecastreerde hond genieten van een minder calorierijke voeding zonder het gevoel te hebben dat hij minder eet.
Gecastreerde hond: de Ultra Premium Direct-oplossing
Bij Ultra Premium Direct hebben we recepten ontwikkeld die zijn aangepast aan de behoeften van de gecastreerde hond. Onze in Frankrijk geproduceerde brokken respecteren het voorouderlijke carnivore dieet van uw hond door een hoog gehalte aan dierlijke eiwitten te bieden. Onze recepten zijn gemaakt met natuurlijke ingrediënten, zonder kunstmatige kleur-, geur- en smaakstoffen.
Om aan de behoeften van elke hond te voldoen, zijn onze brokken voor gecastreerde honden verkrijgbaar in graanvrije varianten of met een laag gehalte aan granen (rijst). Zo vindt uw hond de voeding die bij hem past.
Het castreren van een hond is een gebruikelijke procedure waarmee eigenaren ervoor kunnen zorgen dat hun dier geen puppy's krijgt. Na sterilisatie verandert de energiebehoefte van een hond. Vaak is het dan nodig om uw voeding aan te passen.
Ontdek onze selectie brokken geschikt voor gecastreerde honden.